Tarinamme
OPHELIA on turkulainen vanhan musiikin duo, jonka muodostavat Sanna Kola, mezzosopraano, ja Tuomas Kourula, luuttu – heistä enemmän tämän sivun alalaidassa.
Ophelia on erikoistunut luuttulaulujen esittämiseen, varsinkin englantilaiseen 1500- ja 1600-lukujen musiikkiin ja aivan erityisesti John Dowlandin lauluihin. Vuonna 2019 John Dowlandin The First Booke of Songes -kokoelman esitykset tarinallisissa konserteissa innostivat konserttiyleisöjä, ja seuraavina vuosina olivat vuorossa The Second ja The Third Booke -kirjojen esitykset. Suuren suosikkimme, nerokkaan Henry Purcellin ja hänen aikalaistensa musiikkiin keskittyvä konserttiohjelma “The Slings and Arrows of Ophelia’s Fortune” esitettiin ensi kerran keväällä 2022.
Syvältä luotaavien konserttien lisäksi Ophelialla on rakentanut John Dowlandin lauluista myös lyhyen ja kevyen perehdyksen Dowlandin maailmaan: Mr. Dowland’s Pearles of Lighte and Darknesse. Mukana ovat kaikki Dowlandin tunnetuimmat laulut, kuten Fine Knacks For Ladies, Flow My Tears ja Come Again.
Konserttien lisäksi Ophelia tuottaa aktiivisesti uusia musiikkivideotallenteita. Alkusysäyksenä oli esiintyminen Turun keskiaikaisten markkinoiden verkkoversiossa vuonna 2020. Videot ovat nähtävillä Ophelian YouTube-kanavalla (linkki).
Videointiprojektiemme myötä otteemme visuaalisesta ilmaisusta on jatkuvasti syventynyt. Koemme, että se on konsertoinnin rinnalla toinen yhtä tärkeä kanava tuoda esiin rakastamaamme musiikkia myös uusien yleisöjen tietoisuuteen ja uudella tavalla.
Ophelia on vieraillut luuttua soittavan Pietari Brahen ja laulavan hovineidon rooleissa Aleksi Kauppisen Turun historiaa elävöittävässä Vox Turku -dokumenttisarjassa: videon näet täällä.
Sanna Kola on vanhaan musiikkiin erikoistunut mezzosopraano ja laulupedagogi, joka opettaa laulua yksityisesti Turun seudulla ja johtaa kamarikuoro Melosta sekä Turun naislaulajia. Hän on toiminut solistitehtävissä Turun, Tampereen, Kymenlaakson ja Keski-Suomen alueella, ja laulanut lukuisissa ammattilaiskokoonpanoissa, mm. Savonlinnan oopperajuhlakuoro, Kuninkaantien muusikot, Key Ensemble, Cantus Alaudae ja keskiaikainen lauluyhtye Cavalier.
Laulajana Kola kokee olevansa ensisijaisesti tarinankertoja – musiikin aikakaudesta riippumatta – mutta erityisesti vanhan musiikin kohdalla hän tuntee aina saapuvansa kotiin. Hän kuuluu Turun Vanha Musiikki ry:n perustajajäseniin, ja toimii tällä hetkellä seuran puheenjohtajana.
Kun Tuomas Kourula oli lapsi, hänen isänsä toi kotiin vanhan seitsenkielisen kitaran, jonka kumahtavan mystinen sointi jätti poikaan lähtemättömän jäljen. Siitä lähtien on näppäiltyjen kielten värähtely johdatellut hänen tietään musiikissa.
Kourula on erikoistunut vanhan musiikin näppäilysoittimiin, luuttuihin, teorbiin ja barokkikitaraan. Hän on mukana useissa vanhan musiikin yhtyeissä. Konsertoinnin lisäksi hän opettaa Turun konservatoriolla ja tekee vanhan musiikin videotuotantoja.
Vanha musiikki on Kourulalle kuin liekki yöperhoselle: ympäröivässä pimeydessä se vetää vastustamattomasti puoleensa ja vie salaiseen maailmaan, osaksi ihmiskunnan yhteistä alitajuntaa. Renessanssin ja barokin ajan taide, sen kulttuuritausta ja maailmankatsomus ovat hänelle kuin paluu unohtuneeseen, mutta tuttuun kotimaahan.