Tarinamme

OPHELIA on turkulainen vanhan musiikin duo, jonka muodostavat Sanna Kola, mezzosopraano, ja Tuomas Kourula, luuttu (heistä esittelyt tämän sivun alalaidassa).

Ophelia on erikoistunut luuttulaulujen esittämiseen, varsinkin englantilaiseen 1500- ja 1600-lukujen musiikkiin ja aivan erityisesti John Dowlandin lauluihin. Vuonna 2019 John Dowlandin The First Booke of Songes -kokoelman esitykset tarinallisissa konserteissa innostivat konserttiyleisöjä, ja seuraavana vuonna oli vuorossa The Second Booke of Songes. The Third Booke -kirjan esitykset ovat suunnitelmissa vuodelle 2022. Valmisteilla on myös suuren suosikkimme, nerokkaan Henry Purcellin ja hänen aikalaistensa musiikkiin keskittyvä konserttiohjelma. Syväluotaavien “Booke of Songes” -konserttien lisäksi Ophelialla on rakentanut John Dowlandin lauluista myös lyhyemmän ja kevyemmän perehdyksen Dowlandin maailmaan: Mr. Dowland’s Pearles of Lighte and Darknesse – mukana kaikki Dowlandin tunnetuimmat laulut, kuten Fine Knacks For Ladies, Flow My Tears ja Come Again.

Konserttien lisäksi Ophelia tuottaa säännöllisesti uusia musiikkivideotallenteita. Alkusysäyksenä oli esiintyminen Turun keskiaikaisten markkinoiden verkkoversiossa vuonna 2020 ja myöhemmin kesällä Turun kaupunki tuotti Turun linnan kuninkaansalissa laajemman konserttiohjelmatallenteen, jonka laulut ovat nähtävillä mm. Ophelian YouTube-kanavalla (linkki). Korona-aikana konsertteja on täytynyt peruuttaa ja siirtää, mutta videoiden tuottaminen on pitänyt Ophelian aktiivisena. Videointiprojektiemme myötä otteemme tästä ilmaisumuodosta on jatkuvasti syventynyt ja koemme, että se on (konsertoinnin ohella) toinen yhtä tärkeä kanava tuoda esiin rakastamaamme musiikkia myös uusien yleisöjen tietoisuuteen ja uudella tavalla.

Ophelia on myös vieraillut luuttua soittavan Pietari Brahen ja laulavan hovineidon rooleissa Aleksi Kauppisen Turun historiaa elävöittävässä Vox Turku -dokumenttisarjassa: videon näet täällä. 


Sanna Kola on vanhaan musiikkiin erikoistunut mezzosopraano ja laulupedagogi, joka opettaa laulustudio Ääniräätälissä ja johtaa kamarikuoro Melosta. Hän on toiminut solistitehtävissä Turun, Kymenlaakson ja Keski-Suomen alueella, ja laulanut lukuisissa ammattilaiskokoonpanoissa, mm. Savonlinnan oopperajuhlakuoro, Kuninkaantien muusikot, Key Ensemble ja keskiaikainen lauluyhtye Cavalier. 

Laulajana Kola kokee olevansa ensisijaisesti tarinankertoja – musiikin aikakaudesta riippumatta – mutta erityisesti vanhan musiikin kohdalla hän tuntee aina saapuvansa kotiin. Hän kuuluu Turun Vanha Musiikki ry:n perustajajäseniin, ja toimii tällä hetkellä seuran puheenjohtajana.


Tuomas Kourula löysi lapsena soittamisen ilon klassisesta kitarasta, ja siitä lähtien on näppäily johdatellut hänen tietään musiikissa. Soittimina on nykyään useimmiten erilaisia luuttuja, historiallisia näppäilysoittimia. Vanha musiikki ja sen soittimet vievät soinnillaan hänet arkielämältä salattuun olotilaan, jossa säännöt ovat toiset kuin modernissa olemassaolossamme: lähemmäs olemisen todellista ydintä, pysähtymään, hengittämään ja taas liikkumaan osana ikiaikaista ja mystistä ihmiskunnan yhteistä alitajuntaa. Renessanssin ja barokin ajan taide ja sen kulttuuritausta ja maailmankatsomus laajemmin ovat hänelle kuin paluu unohtuneeseen, mutta tuttuun kotimaahan.